Er is meer vreugde in geven dan in te ontvangen. Dat ervaarden een groep jongeren die afgelopen zomer vrijwilligerswerk gedaan hebben in het klooster in Valkenburg. Een vrijwilligersreis naar een van onze missies in het buitenland zat er dit jaar helaas niet in, dan maar aan de slag in eigen land!

U zult het vast niet geloven maar onze contemplatieve zusters in Valkenburg hebben altijd veel werk te doen. Naast hun intense gebedsleven, (waar zij bidden voor de wereld, voor u en mij, en voor de speciale intentie die zij gekregen hebben namelijk om te bidden, voor de waardigheid van de mens) komen natuurlijk ook de dagelijkse bezigheden als koken, schoonmaken, sacristie, vertalen van boeken en documenten, maken van altaarkleden, kazuifels, kaarsen, de zorg voor de bijen en de honing, inzet voor een waardige liturgie, de zorg voor de oudere medezusters ed. Daarnaast was het van de zomer voor hen ook weer raak met het ontvangen van gasten en het bijna “non stop” geven van de Geestelijke oefeningen van de H. Ignatius van Loyola. U kunt zich voorstellen dat de zorg voor een grote kloostertuin dan soms moeilijk bij te houden is. Vandaar dat we van de zomer besloten met een groepje vrijwilligers te gaan helpen. 17 jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben zich 4 dagen lang hard in gezet om een handje te helpen. Ook zij wisselde hun werktijden af met gebed, en konden zo een beetje proeven en meeleven met het contemplatieve leven.

Het evangelie in deze dagen was ook erg passend; het ging over het onkruid tussen de tarwe. Het vele onkruid dat we uit de tuin moesten halen, deed ons ook denken over onszelf, of wij onkruid zijn in de tuin van de Heer of als tarwe die op mag groeien tot een rijke oogst in het koningkrijk van de Vader. Gelukkig was er in het programma ruimte voor het ontvangen van het sacrament van de biecht, om daar waar we de tuin verwaarloost hadden, onze zonden “het onkruid” in ons leven bijeen te kunnen brengen en door de Heer weggeworpen te kunnen worden.

Het waren mooie dagen, een super enthousiaste groep er hing een gezellige sfeer en er werd genereus en met vreugde gewerkt en gebeden. Ook mij deden ze weer versteld staan hoe waar het is dat er meer vreugde is in het geven dan in het ontvangen! Een activiteit die niet alleen vruchtbaar is geweest voor de tuin zelf, maar ook vruchtbaar is geweest voor alle die deelnamen.

Zr. Maria van Jesse
(apostolische zuster SSVM)

Categorieën: Senza categoria